Mit ültessünk februárban?

2

Mit ültessünk februárban?

 

Egyre jobban közeledik a várva-várt tavasz. A hosszú, kemény tél után már alig várjuk, hogy nekikezdhessünk a kerti munkáknak. Az egyik első dolog, amit még a tél vége előtt elvégezhetünk: a korai zöldségek elültetése. Nézzünk most meg ezek közül néhány közkedvelt fajtát, melyeket akár már holnap elvethetünk.

 

Metélőhagyma (snidling): magjait akár egy cserépbe is elültethetjük, és konyhánk ablakába, vagy bármely más ablakpárkányra elhelyezhetjük. A kikelt növényeket április végén/május elején ültessük ki a szabadba, lehetőleg félárnyékos helyre.

Retek: hidegtűrése miatt az egyik első növény, melyet elültethetünk a kertünkben, a hónapos retek. Nagy fény- és vízigénye van, erre érdemes odafigyelni. Fagytűrése viszont kiváló; jól viseli a -3, kifejlett korában pedig a -6 ˚C-ot is.

Paradicsom: a paradicsom palánták nevelését szintén el lehet kezdeni februárban. Műanyag pohárba vagy cserépbe tegyünk komposztot vagy palántaföldet, melyet ezután finoman tömörítsünk és nedvesítsünk be. Erre szórjuk a magokat, majd párás, fényben gazdag helyen neveljük, egészen a kiültetésig (ha szükséges: közben átültethetjük nagyobb cserépbe).

Paprika: ennek a népszerű növénynek a vetésére se kell már sokat várni. Március elején már el lehet vetni a magokat, de persze még nem a szabad földbe, hanem balkonládába vagy cserépbe. Ügyeljünk rá, hogy a föld laza és jó vízáteresztő legyen. A paprika palántanevelési ideje 8-10 hét, így nagyjából május közepén ültethetjük majd ki a kertbe.

Zeller: ennek a számtalan jótékony hatással rendelkező növénynek a vetése is február végén esedékes. Nem kell mást tennünk, mint laza földdel megtölteni a cserepünket, sűrűn beleszórni a magokat, vékony földréteget rátennünk és belocsolnunk. Átlagos csírázási hőmérséklet igénye 20 ˚C, ezért az elején érdemes zacskóval letakarni a magokat, majd miután kikeltek, átrakni a cserepet fényben bővelkedő helyre.

Szeretettel várunk a Pálmaház Kertészetben, ahol könnyedén beszerezheted ezeket a magokat, és még ennél többet is!