Kerti Tippek

 

Van rózsa tövis nélkül, viszont nincs kert rózsa nélkül. A rózsa mindig a szépet és a jót szimbolizálja. Velünk van az enteriőrökben, a kozmetikumokban, gasztronómiában és jelképekben. Legizgalmasabb afrodiziákumunk! Az őskori leletek is bizonyítják, a rózsa 35 millió éve már virágzott Földünkön, a maga mintegy 30.000 fajtájával, a legbonyolultabb családfával rendelkező virágfaj. A rózsát 5.000 évvel ezelőtt kezdték termeszteni Ázsiában. A rózsáknak számtalan fajtacsoportja van, minden célra találunk megfelelőt. Díszítő értéke vitathatatlan, bármelyik fajtájára gondolunk: a teahibrid, angol, park, törzsre oltott, futó, félfutó, talajtakaró és mini rózsák egyaránt rendkívüli esztétikai élményt nyújtanak. Az illatos fajták pedig ...

Tovább olvasom

 

Málna a kertben és a dézsában A málna ( Rubus idaeus) ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek, ligeteknek. A málna vesszői csak két évig élnek: az első évben kifejlődnek, a másodikban elágaznak, virágot fejlesztenek és gyümölcsöt érlelnek, majd elszáradnak. Az elpusztult vesszőket új sarjak pótolják. Sok vizet fogyasztó növények közé tartozik, amiben nemcsak viszonylag nagy lombjának van szerepe, hanem annak is, hogy bojtos gyökerei rendkívül sekélyen, alig néhány centivel a talaj felszíne alatt helyezkednek el, tehát abban a talajrétegben, amely könnyen és gyakran kiszárad. Ezért a csapadékos időjárás, a magas légnedvesség kedvez a málnatermelőknek. A málnát ősszel célszerű ültetni . Sövényként ...

Tovább olvasom

 

Üti a guta a kajszit A rózsafélék családjába tartozó Prunus armeniaca , vagy ismertebb nevén sárgabarack őshazája Közép-Ázsia, de már a római korban ismerték Európa déli részein. Magyarországon, a Duna-Tisza közén Kecskemét lett a baracktermelés központja.  A kajszibarack az egyik legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcs, könnyen tartható, hálás fajta és nincs nála finomabb. A magyar kajszi több fajtája öntermékeny és június közepétől nyár végéig csodálatos ízű gyümölcsöt ad.  Tavasszal szarvasmarhatrágyát adjunk neki és az intenzív növekedés időszakában nitrogéntartalmú trágyával is segíthetjük a termést. Érzékeny a fagyra, ami nem csoda, hiszen hazánk jelenti gazdaságos termeszthetőségének északi határát. A ...

Tovább olvasom

 

Lila Mámor a Pálmaház Kertészetben   A szemet gyönyörködtető és gyógyító tündérillatú levendula   Elérkezett az év azon időszaka, amikor a levendula virágzik és illatozik.  Egyre népszerűbbé és divatosabbá vált a levendula termesztése, nyaranta megrendezésre kerülő Fesztiválok, „Szedd Magad” mozgalmak, amin nem is igen csodálkozhatunk, ha tudjuk, hogy milyen sokféle igény kielégítésére alkalmas ez a szerény külsejű, de különösen kellemes illatot árasztó évelő félcserje.  A Földközi - tenger mediterrán vidékén őshonos, de jól alkalmazkodik környezetéhez. A rómaiak hozták be Európába, de használata az ősi Egyiptomig vezethető vissza. 1920-as évek közepén Bittera Gyula – korának neves ...

Tovább olvasom

 

Azt hiszem, egyet érthetünk abban, hogy az otthon megtermelt gyümölcs ízét jobbnak érezzük, mint az áruháziét, vagy akár a piaciét. Sajátunknak tekintjük őket, amiket mi ültettünk, gondoztunk, neveltünk; a mi gyerekeink. S ha valóban rendesen odafigyeltünk rájuk (metszettük, ápoltuk, permeteztük, stb.), akkor egész biztosan megjutalmaznak bennünket néhány ízletes (és egészséges!) terméssel. Innentől kezdve pedig már csak ránk van bízva, hogy milyen formában kívánjuk elfogyasztani: jó esetben nyersen is nagyon finomak, de készíthetünk belőlük szörpöt, lekvárt, vagy akár pálinkát is. Nézzük is át akkor, hogy melyek ezek a hálás gyümölcsfajták, amelyeket nálunk, a Pálmaház Kertészetben is beszerezhetsz, és hamarosan már a saját ...

Tovább olvasom