Így metsszük a gyümölcsfákat

2

Elmúlt a tél, itt az ideje, hogy ismét megmetsszük gyümölcsfáinkat. De hogyan is tegyük mindezt? Ehhez próbálunk most egy kis segítséget nyújtani.

Ahhoz, hogy gyümölcsfánk mindig rendezett hatást keltsen, évről-évre szüksége van a gondos metszésre. Ne ijedjünk meg, ha még nem tudunk jól metszeni; az alapvető dolgokat pikk-pakk megtanulhatjuk. Igaz, hogy nem minden gyümölcsfát kell ugyanúgy metszeni, de van három egyszerű lépés, melyek általános érvényűek, így mi is bátran alkalmazhatjuk őket.

1. lépés: tisztogatás. A metszést érdemes az elhalt, elszáradt, beteg részek eltávolításával kezdenünk. Ha a tövéhez közel is elkezd kihajtani a fa, metsszük le ezeket a hajtásait is. Az úgynevezett vízhajtásokat is érdemes eltávolítanunk az ágakról, melyeket arról ismerhetünk meg, hogy a vastagabb ágakból kinövő, egyenes, függőleges irányban felfelé törő ágak. A tisztogatást akkor végezzük szakszerűen, ha nem hagyunk ágcsonkokat. Figyeljünk oda erre is.

2. lépés: ritkítás. Ezzel a folyamattal több fényhez és levegőhöz juttathatjuk a fánkat, így feltétlenül végezzük el, már csak azért is, mert jelentősen megnövelhetjük vele a terméshozamot és még a fát is ellenállóbbá tesszük általa a kártevők ellen. Ehhez nem kell mást tennünk, mint eltávolítanunk a lefelé, a keresztbe, illetve a fa belseje felé növő ágakat. A végső cél az ágak egyenletes eloszlása (15-30 cm szabad tér legyen az ágak körül).

3. lépés: koronaalakítás. Ez az utolsó, s egyben legegyszerűbb lépés. Ennek során formára alakítjuk a fa koronáját. Ezzel a lépéssel tulajdonképpen visszafogjuk a fát, hogy rövidebb, vastagabb ágai legyenek, hogy elbírja majd a gyümölcsöket. Ezen kívül a korona alsó részében is beindíthatjuk vele a növekedést, melynek következtében alacsonyabb, de nagyobb termőképességű lesz a fánk. Ehhez a tavalyi ágak 20-30%-át kell lemetszenünk (mindegyik ágat!). Végeredményként 5 és 120 cm közti faághosszakat kell kapnunk.

Látogassatok el a Pálmaházba, a Gödöllői Királyi kertészetbe!Találkozzunk tavasszal is!