Díszkerti teendők februárban

2

Díszkerti teendők februárban

 

A tél utolsó napjaiban egyre melegebb napok köszöntenek ránk, ami azt is jelenti, hogy elkezdhetjük gondozni, ápolni a kertünket. A hosszúra sikeredett tél után ismét ásót-kapát ragadhatunk és nekiállhatunk rendbe szedni kis oázisainkat. Hogy mikre is érdemes ilyen tájt odafigyelni, azt most eláruljuk.

Virágok terén érdemes figyelmet fordítani a rózsákra, melyeket ilyenkor fiatalíthatunk meg, azáltal, hogy az elfásodott szárakat a harmadára vágjuk vissza. Ha pedig a lakásban szeretnénk virágokat hajtatni, akkor is mostanság emeljük ki a földből a hagymáikat (pl. tulipán, jácint, nárcisz), ültessük cserépbe, locsoljuk és minél fényesebb helyre rakjuk.

Az ápolt gyep dísze a kertnek, persze csak ha megfelelően gondozzuk. Ennek egyik módszere a levegőztetés, melyet rendszeres gereblyézéssel biztosíthatunk. Ekkor megszabadíthatjuk a mohától és az egyéb elhalt növényi részektől. Az ápoltság nem csak pázsit esetében fontos, hanem a sziklakertben is. Így nem árt, ha itt is megszabadítjuk növényeinket az elszáradt növényi részektől, valamint gazolni is érdemes már most.

Az ültetésnek is itt az ideje: a levendula magjainak például kifejezetten szükségük van csírázás előtt néhány hetes hidegebb időszakra. Fákat is ültethetünk díszkertünkbe amint kiengedett a télen megfagyott talaj, azonban ha nagy hideget mondanak, nem árt őket fóliával letakarni, különösen a mediterrán növényeket (pl. fügét).

Az átteleltetett muskátlikat is elővehetjük és a hajtások felső csúcsából dugványt készíthetünk, melyet tegyünk friss földbe. Fontos továbbá a tél végi lemosó permetezés, mellyel hatékonyan elpusztíthatjuk a kártevőket, illetve azok áttelelő alakját. Használjunk széles hatásspektrumú, környezetbarát réztartalmú szert!

Ha bármire szükséged lenne a február végi díszkerti munkákhoz, vagy csak kérdésed lenne: látogass el hozzánk a gödöllői Pálmaház Kertészetbe! Várunk szeretettel!