Citrusfélék a kertben – kumkvat, citrom, buddhakeze citrom

2

A klímaváltozás következtében egyre inkább elkezdhetünk gondolkodni mediterrán vidékeken őshonos növényfajták kertünkbe ültetésén. Az alábbiakban némi segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik épp a fajta kiválasztásán gondolkodnak.

Az első gyümölcs, amit jó szívvel ajánlunk, a kumkvat, melynek őshazája Délkelet-Ázsia. Kontinensünkre az 1840-es években került ez a lassan fejlődő, cserje vagy fa termetű növény, melynek több faja is ismert, például a törpemandarin. A növény 2,5-4,5 méter magasra nő, és méretétől függően több száz gyümölcsöt képes teremni minden évben.

A legtöbb citrusféléhez (pl. narancshoz) viszonyítva rendkívül ellenálló faj; könnyedén elviseli a -10 °C alatti hőmérsékletet is. Igazán jól azonban a forró nyarak alkalmával érzi magát: kedves számára a nekünk néha már nehezen elviselhető 35-38 °C. Jó hír azok számára, akik nem csak gyönyörködni szeretnének a növényben, hanem meg is kóstolnák: hámozás nélkül, héjastól is fogyasztható.

A most következőkben két, közeli rokonságban álló citrusfélét szeretnénk bemutatni. Az első a közönséges vagy valódi citrom, melynek termését szintén citromnak hívják,és közkedvelt déligyümölcs, illetve fűszer is egyben. Az Indiából származó növényt ma már Európában, Amerikában és Ausztráliában is termesztik, ami nem meglepő, hiszen sokoldalúságán túl egy egész évben termő fajról van szó.

A 3-5 méteres magasságot elérő citromfa termésének sokrétű felhasználási módja ismert: levesek, húsok, rizses ételek ízesítésére kiválóan alkalmas, csakúgy, mint savanyításra (pl. saláták, teák). Emellett gyógyhatással is rendelkezik a növény: míg régen a pestis és a kígyómarás ellenszereként alkalmazták, addig manapság a skorbut (C-vitamin hiány) és a meghűléses betegségek ellenszereként javasolják, magas C-vitamin tartalma miatt.

Első ránézésre furcsa látványt nyújt a Buddhakeze citrom, melyből akár mi magunk is nevelhetünk gyümölcsöt termő fácskát. Az egyesek szerint a legrégebb óta termesztett citrusféle termése emberi ujjakra emlékeztet, ezért ujjas citromként is szokták emlegetni. Magyar viszonyok között dézsába érdemes ültetni, amit nyáron kihelyezhetünk a kertünkbe, napos vagy félárnyékos helyre. Vigyázat: fagyérzékeny!

Szeretettel várunk a Pálmaház Kertészetben, ahol széles választékot kínálunk a fent említett citrusfélékből, melyek segítségével Te is feldobhatod a kertedet és a hangulatodat egyaránt!

Kukmvat