Egy új korszak kezdete

2

A Gödöllői Királyi Kastély kastélyparkjában található Pálmaház Kertészet és Herbárium 2015. augusztus 29-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A műemléki épületben a XIX. század második felében – még Sissi királynénk idejében- kertészeti tevékenység folyt, aminek a második világháború vetett véget. A nyolcvanas évekre teljesen elhagyatottá és romossá vált az épület, felújítása a következő évtizedben kezdődött, majd 2015 augusztusára egy új, felfrissült, ugyanakkor a fényűző királyi időket idéző külső és belső képpel bíró kertészeti áruda került kialakításra és átadásra.

A feszített tempó, ami alatt 20 ember 5700 nm külső területet és 432 nm belső területet varázsolt újjá, közel 100 nap munkával. Mindig tudtuk, hogy a Pálmaház nem csak egyszerűen egy kertészet, több annál, többet érdemel. Viszont el sem tudtuk képzelni, hogy más funkciója legyen, mint amilyen szerepet hajdanán is betöltött, még Sissi idejében, amikor a nagy kastélyparki séták alkalmával pihent, feltöltődött itt. Szerettük volna újra megteremteni ezt a hangulatot, erősíteni a kert ilyen jellegű energiáit. Mára bátran kimondhatjuk, hogy sikerült. De nem csak egyszerűen visszaadtuk a régi hangulatot és a régi fényt egy gyönyörű környezetben, hanem ötvöztük a régi kor hangulatát, az épület múltját és a mai kor igényeit. Így született meg a Pálmaház Kertészet, melyben megtalálhatók a Kastély parkjának fafajtái, és jól megférnek a mai kor egyik legnagyobb kertészeti találmányával, a balkon gyümölcsfákkal, amik 5-6 éves koruknak köszönhetően, már az értékesítés évében teremnek, szüretelhetők. A faiskolában a virágzó évelőktől a díszfákig mindent megtalálhatnak a kertbarátok. Különlegessége a kertnek a hat, különböző stílusban kialakított mintakert, mely a kertkultúra népszerűsítésére hivatott. A Pálmaház bal szárnyában egy üvegház várja a szobanövények szerelmeseit. A jobb szárnyban pedig egy barokk stílusban berendezett Herbárium kapott helyet, ahol a kézműves teák, lekvárok, szörpök, fűszerek és kozmetikumok széles tárháza várja az érdeklődőket.

Szeretnénk, ha a Pálmaház Kertészet egy rekreációs szigete lenne a városnak, ahol mindenki feltöltődhet, kikapcsolódhat és nyugodt, tiszta levegőjű környezetben ismerkedhet és tanulhat a kertészkedésről, a növények életéről, vagy akár az ökogazdálkodásról. Erre szolgálnak mintakertjeink, és az eredeti szépségében felújított épület. Gyertek el a Pálmaházba, merüljetek el az illatokban kinn és benn egyaránt. üljetek le a kerti padokra, és hagyjátok, hogy szabadon szárnyaljon a képzelet! Erre a célra jött létre a Pálmaház Kertészet és Herbárium. És persze ami megtetszik, meg is vásárolhatjátok, Szeretnénk abban segíteni, hogy mintát nyújtva és a legkiválóbb alapanyagokat bemutatva és elérhetővé téve, otthonotok kívül és belül azt az élményt nyújtsa nektek, mint a Királyi Kastély és a Pálmaház Sissinek, hazánk legszeretettebb királynéjának!