Lila Mámor a Pálmaház Kertészetben

2

Lila Mámor a Pálmaház Kertészetben

 

A szemet gyönyörködtető és gyógyító tündérillatú levendula

 

Elérkezett az év azon időszaka, amikor a levendula virágzik és illatozik. Egyre népszerűbbé és divatosabbá vált a levendula termesztése, nyaranta megrendezésre kerülő Fesztiválok, „Szedd Magad” mozgalmak, amin nem is igen csodálkozhatunk, ha tudjuk, hogy milyen sokféle igény kielégítésére alkalmas ez a szerény külsejű, de különösen kellemes illatot árasztó évelő félcserje.

 A Földközi - tenger mediterrán vidékén őshonos, de jól alkalmazkodik környezetéhez. A rómaiak hozták be Európába, de használata az ősi Egyiptomig vezethető vissza.

1920-as évek közepén Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője - telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt Tihanyban, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. 

Melyik levendulát válasszam? 

A francia levendula (Lavandula angustifolia) a legelterjedtebb, legértékesebb fajta,  télálló évelő növény, élettartama akár 40-50 év is lehet.

Az angol levendula (Lavandula intermedia) főképp az ipari felhasználásban jeleskedik, illata kellemes, de illóolaja kevésbé értékes, talajigénye összetettebb, mint a francia levenduláé, öntözni gyakrabban kell.

 A spanyol levendula vagy füzéres/bóbitás levendula (Lavandula stoechas) jellegzetessége, hogy nagyméretű, de virágok nélküli murva levelek mutatkoznak bóbitaszerűen a virágzat tetején.

 

Gondozása, ültetése, szaporítása

 

A levendula az ültetés milyenségétől függően lehet bájos alacsony sövény vagy térelválasztó, esztétikus, gömbszerű bokrok sorozata, de szoliter növényként vagy a díszágyás színesítőjeként is remek választás!Nem csupán kertben telepíthető, elél balkonon és teraszon is, de arra ügyeljünk, hogy elegendő napfényhez jusson. Február közepétől ajánlott levendulát ültetni a meszes, lúgos, tápanyagokban szegény földet szereti. A levendula földje legyen jól vízáteresztő. Tavasszal alaposan meg kell metszeni, majd virágzás után nyáron, sarlóval vagy metszőollóval szerényebben, ahogy későbbiekben szeretnénk felhasználni a virágokat. Igen jól társítható a rózsabokrokkal, mert azokat megóvja a levéltetvektől és a hangyáktól. A levendula szaporítható magvetéssel, tőosztással, dugványozással és bújtatással is.

 Készíthetünk belőle csokrokat, koszorúkat és buzogányokat, amik a lakásunkat díszíti, vagy épp autóillatosítónak is használhatjuk szárított formában.

A levendula a szépségápolásban és gyógyászatban 

Levendula illóolaj mindig legyen otthon, hiszen számtalan dologra lehet felhasználni testi-lelki egészségünk javítására egyaránt. Levendulás natúr kozmetikumokkal, selymessé és varázslatossá teheted bőröd.

Levendula a konyhában

E romantikus, nyugalmat és tisztaságot sugárzó virág nemcsak a molyok elűzésére, nyugtató fürdő készítéséhez alkalmas, hanem a konyhában is kitűnő. Fűszerezhetünk vele húsokat, halakat, grill zöldségeket. Édes szájúaknak levendulás keksz és szörp dukál. A levendula teája megnyugtat, limonádéja felpezsdít.

 Gyertek és látogassátok meg a Pálmaházat, a Gödöllői Királyi Kertészetet és Herbáriumot, ahol csodás levendulás kínálat vár benneteket!