Kedvenc alma és körte fajtáink-milyen gyümölcsfát ültessek ősszel?

2

Azt hiszem, egyet érthetünk abban, hogy az otthon megtermelt gyümölcs ízét jobbnak érezzük, mint az áruháziét, vagy akár a piaciét. Sajátunknak tekintjük őket, amiket mi ültettünk, gondoztunk, neveltünk; a mi gyerekeink. S ha valóban rendesen odafigyeltünk rájuk (metszettük, ápoltuk, permeteztük, stb.), akkor egész biztosan megjutalmaznak bennünket néhány ízletes (és egészséges!) terméssel. Innentől kezdve pedig már csak ránk van bízva, hogy milyen formában kívánjuk elfogyasztani: jó esetben nyersen is nagyon finomak, de készíthetünk belőlük szörpöt, lekvárt, vagy akár pálinkát is.

Nézzük is át akkor, hogy melyek ezek a hálás gyümölcsfajták, amelyeket nálunk, a Pálmaház Kertészetben is beszerezhetsz, és hamarosan már a saját gyümölcseidet szedheted róluk. Kezdjük a sort az egyik legnépszerűbb hazai gyümölccsel, az almával. Közülük is azokat szeretnénk elsősorban megismertetni veled, melyek kiszorultak a nagyüzemi termesztésből és ma már csak kiskertekben lelhetők föl. Ezek az ún. történelmi vagy nosztalgia fajták. Tapasztalatunk szerint ezek a fajták kezdenek ismét divatba jönni, így mi is igyekszünk minél szélesebb választékot biztosítani belőlük.

Az erdélyi eredetű Batul alma különlegessége, hogy, ellenálló fajta lévén, nem igényel permetezést. Ez a kemény húsú, édes-savas fajta jó választás tehát annak, aki nem igazán jártas a permetezésben, vagy csak nem lenne rá ideje. A Fekete Tányéralma, mely egy szintén ősi, Erdélyből származó almafajta, egy roppanó húsú, fűszeres illatú fajta, melynek gyümölcse akár márciusig is eláll.

Az ugyancsak erdélyi eredetű Pónyik alma kiváló minőségű, olvadó húsú, illatos, citromsárga színű fajta, melynek vastag héjú termései október közepén érnek be. Az eddig felsorolt fajtákon kívül jó szívvel ajánljuk még a Széchenyi renet, valamint a Húsvéti rozmaringot, melyek szintén a nosztalgia fajták csoportjába tartoznak.

Szintén fontos gyümölcsnek számít térségünkben a körte, mely igen gazdag vitaminokban, valamint ásványi sókban. Bár körtét már az ókori Görögországban is termesztettek, a körte termesztésének aranykora csak jóval később, a 18-19. századra tehető. Már ekkor is kedvelt fajta volt a manapság is népszerűnek számító Vilmos, valamint a Bosc Kobak.

A többi fajtához képest jóval korábban, július elején érik az Arabitka, melyet idén ősszel a Pálmaház Kertészet kínálatában is megtalálsz. Az eddig felsoroltakon kívül további közkedvelt fajtákkal is várunk: Clapp kedveltje, Piros Vilmos, Conference.

(Felhasznált irodalom: Dr. G. Tóth Magdolna - Gyümölcsészet)