Július a sárgabarack tartósításának ideje

2

Üti a guta a kajszit

A rózsafélék családjába tartozó Prunus armeniaca, vagy ismertebb nevén sárgabarack őshazája Közép-Ázsia, de már a római korban ismerték Európa déli részein. Magyarországon, a Duna-Tisza közén Kecskemét lett a baracktermelés központja. 

A kajszibarack az egyik legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcs, könnyen tartható, hálás fajta és nincs nála finomabb. A magyar kajszi több fajtája öntermékeny és június közepétől nyár végéig csodálatos ízű gyümölcsöt ad. 

Tavasszal szarvasmarhatrágyát adjunk neki és az intenzív növekedés időszakában nitrogéntartalmú trágyával is segíthetjük a termést.

Érzékeny a fagyra, ami nem csoda, hiszen hazánk jelenti gazdaságos termeszthetőségének északi határát.

A kajszibarackfákat sokféle betegség és kártevő fenyegeti, mégis a legveszedelmesebb a gutaütés, ami a korona egy részének vagy az egész koronának egyik napról a másikra történő elszáradásában mutatkozik meg. Ez a fertőzés még hideg időben támadja meg a növényt, bár látható jelei csak júliusra lesznek.

 

A gutaütésért egy baktérium (Pseudomonas syringae) és egy gombafaj (Cytospora cincta) fertőzése a felelős.

A védekezés a következőkben foglalható össze: 

  •          Óvjuk a fákat a mechanikai sérülésektől.
  •          Lehetőleg július végén, augusztus elején metsszük, mikor letermett a gyümölcs.
  •          A metszésnél használt eszközöket rendszeresen fertőtlenítsük.
  •          Tél végén lemosásszerűen permetezzük a fákat 2%-os bordói lével vagy ezzel azonos hatású más gombaölő szerrel.
  •          Gondosan végezzük el a sebek kezelését és ápolását fa sebkezelő balzsammal.

 

A magyar kajszibarack minősége kimagasló, Európa nagy gyümölcspiacain "hungaricum"-ként tartják nyilván. Lehet belőle lekvárt, befőttet, ivólevet készíteni. Nagyon alkalmas mélyhűtésre, aszalvány készítésére és nem utolsó sorban pálinkának is.

Ne ültessünk sok kajszibarackot a házi kertbe, 1-2 fa a család szükségletét bőven kielégíti.A legtöbb fajta ősszel elérhető a kertészetekben. A hazánkban legkedveltebb kajszifajták, melyeket akár a saját kertünkbe is ültethetünk:

  • Gönci magyar kajszi
  • Ceglédi óriás
  • Rózsa kajszi
  • Pannónia fajta

Keresd őket a Pálmaházban, a Gödöllői Királyi Kertészetben! 

Érdekesség: Egy távoli népcsoportnál, a hunzáknál - ahol egyébként a világon a legalacsonyabb a daganatos megbetegedések száma - a gazdagságot kajszibarackfában mérik. Az a leggazdagabb, akinek a legtöbb kajszibarackfája van. A hegyeken a hunzák teraszokat alakítottak ki a sárgabarack termesztésére. A sárgabarackot aszalják, és magját őrölve fogyasztják. A hunzák között nem ismert a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a korai öregedés.