Őszibaracktól a cseresznyéig-milyen gyümölcsfát ültessek ősszel?

2

A kertbe ültetésre javasolt gyümölcsfajták közül az előzőekben az alma és körtefajtákkal ismerkedtünk meg. Következzenek most a csonthéjas gyümölcsök, közülük is a különböző barackfajták, a szilva, valamint a cseresznye.

Az őszibarackot azoknak ajánljuk, akiknek nincs sok helyük a kertjükben, ugyanis ez a fa nem nő nagyra. A gyümölcsök királynőjének nevezett, Kínából származó fajt már 4000 éve termesztik, és ez idő alatt számtalan fajtája alakult ki. Van molyhos és kopasz (nektarin), sárga és fehér húsú, illetve magvaváló és maghoz kötött változata is.

Magyarországon legkorábban a június végi Chaster érik be, legkésőbb pedig a szeptember végén szüretelhető Fairlane nektarin. Közös vonásuk, hogy hajlamosak a levélfodrosodásra, így növényvédelemnél ezt érdemes szem előtt tartani. Ültetésre a következő, kiváló ízű fajtákat ajánljuk még: a fehérhúsúak közül a Mariskát és a Championt, a sárgahúsúak közül a Redhavent, a nektarinok közül pedig a Flavortopot.

A szintén Kínából származó kajszibarack az egyik legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcs. Érzékeny a fagyra, ami nem csoda, hiszen hazánk jelenti gazdaságos termeszthetőségének északi határát. A kajszi szezon nálunk igen rövid: mindössze július végétől augusztus közepéig tart. A hazánkban legkedveltebb kajszifajták, melyeket akár a saját kertünkbe is ültethetünk: Magyar kajszi, Ceglédi óriás, Gönci magyar kajszi. Keresd őket kertészetünkben!

A kiváló pálinka és lekvár alapanyagnak számító szilvának körülbelül 30 fajtája ismeretes. A nagyüzemi termesztésből mára kiesett Besztercei szilva augusztus végén-szeptember elején érő, apró szemű fajta, és kimondottan magas cukortartalommal rendelkezik. Nála már csak az Elenának van nagyobb cukortartalma, így ez a fajta első osztályú pálinka alapanyag. A kifejezetten nagy, 30-45 grammos terméssel rendelkező Empress fajta érése augusztus végére, szeptember elejére esik.

Az Eurázsiában őshonos cseresznyeféléknek nagyjából 30 faja ismeretes. A kozmopolitának számító cseresznye kimondottan jól tűri a hideg teleket, de annál jobban érzékeny a levegőtlen talajra. Idén ősszel Magyarország legnépszerűbb cseresznye fajtája, a Germersdorfi óriás mellett a cseresznyék királynőjének nevezett Regina is megtalálható a Pálmaház Kertészet kínálatában. Ez utóbbi egy viszonylag későn, július elején érő, hatalmas szemű, ropogós fajta. Az öntermékenyülők közül az Alexet, a Stellát és a Sunburst-öt tudnánk ajánlani. A május végétől érő Bigarreau burlat fajta az első igazi, ropogós cseresznye, melynek előnye, hogy még nem petézik bele a cseresznyelégy, így kukacok nélkül élvezhetjük gyümölcsét.

(Felhasznált irodalom: Dr. G. Tóth Magdolna- Gyümölcsészet)