Néhány jó tanács magvetés előtt

2

Néhány jó tanács magvetés előtt

 

Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, s ennek mindnyájan örülünk. És ez azt is jelenti, hogy elkezdhetünk gondolni a növényeinkre, kertünkre. De mint mindennél, itt is fontos az előrelátás és a körültekintés. Vannak olyan zöldségfélék, melyek jól bírják az átmeneti lehűléseket, így ezeket bátran elvethetjük már most, februárban. Ilyen többek között a spenót, a borsó és a sárgarépa is.

A mag a növények fejlődésének egyik jelentős stádiuma. Éppen ezért az egyik legfontosabb dolog, hogy megbízható szaküzletben szerezzük be a vetőmagot, mert a rossz minőségű, hibás mag később sok bosszúságot okozhat. A boltban általában tasakban vásároljuk meg a vetőmagokat, melyen hasznos információkat találunk a vetés idejére, módjára vonatkozóan.

Ezen kívül tájékozódhatunk a növény térigényéről, napfény- és vízigényéről is, melyeket ajánlatos megfogadnunk. Óvakodjunk a túl sűrű és a túl ritka vetéstől, hiszen a növények számára mindkét vetési mód előnytelen, számunkra pedig még gazdaságtalan is.

A vetőmagok csírázási ideje fajonként és fajtánként is változhat, ezért a lassan csírázó magokat (pl. petrezselyem) érdemes gyorsan kikelő jelzőnövény (pl. hónapos retek) magjával együtt vetni. Emellett igen fontos a vetési mélység is, mely ne legyen se túl mély (ekkor lassabban és nehezebben csíráznak ki a magok), se túl sekély (ez esetben a szárazság fenyegeti őket).

Ha pedig sikeresen kikelt a növényünk, továbbra is tartsuk rajta a szemünket, hiszen ebben az időszakban még igen érzékenyek és folyamatos hőt, napfényt illetve vízellátást igényelnek. Ez biztosítja számukra a gyors fejlődést és a sikeres termésérlelést. És ne hagyatkozzunk kizárólag az időjárásra: ha kell (és valószínűleg kelleni fog), mi magunk is öntözzük a növényeinket!

Természetesen a gödöllői Pálmaház Kertészetben is megtalálod kedvenc növényeid magjait, így amikor kedved tartja: látogass el hozzánk és válogass kedvedre széles kínálatunkból. Idén is várunk szeretettel!