Minden amit a tujákról, törpefenyőről és a terülő sziklakerti örökzöldekről tudni érdemes

2

A tuják ültetési ideje tavasztól (áprilistól) egészen késő őszig (novemberig) tart, ezért aki szeretne tuját ültetni a kertjébe, annak érdemes már most megvennie. A szakszerű ültetés mellett azonban fontos odafigyelni a rendszeres öntözésre és a tápanyag utánpótlásra (pl. komposzt, műtrágya).

A tuják félárnyékos, vagy napos helyen érzik jól magukat, ahol nedves és mészben szegény a talaj. Szabadföldben érzik magukat a legjobban, de adott esetben dézsába vagy cserépbe is ültethető, ám ekkor többször kell öntöznünk. Szabadföldbe ültetéskor az ültető gödröt kétszer nagyobbra ássuk, mint a növény földlabdája.

A törpefenyők lassú növekedésű tűlevelű örökzöldek, melyeknek maximális magassága 3-5 méter. Nagy tűrőképességének köszönhetően a száraz, meleg helyeken és meszes talajon is megél. Kiskertekbe vagy nagykertek sziklakertjébe való, ahol nem nyomják el a nagyobb termetű fák. A napos, illetve félárnyékos helyeket preferálja, ahol lehetőleg enyhén savanyú a talaj.

Bár metszés nélkül is szépen fejlődik, az időnkénti alakító metszéssel még szebbé tehetjük a törpefenyő alakját. Lassú növekedésüknek köszönhetően cserépbe vagy dézsába is bátran ültethetjük, mellyel teraszunkat, erkélyünket dobhatjuk fel.

További sziklakerti örökzöldek, melyek szebbé varázsolhatják kertünket: csarab, hamis törpeciprus, alpesi erika, cipruska. Ezek a sziklakerti növények jól visszaadják a természet szépségét, egyszerűségét, és némi magashegységi hangulatot csempészhetünk velük kertünkbe.

Jellegzetes örökzöldek még a terülő borókák, mely 1-1,5 m magas, és nagyjából 2 m széles örökzöld növény. Talajokban nem válogat és kimondottan szereti a napos/félárnyékos helyeket. Ágai a földre hajolva legyökeresednek, így kiváló gyeppótlóként is alkalmazható.

Sok szeretettel várunk a Pálmaház Kertészetbe a sziklakerti örökzöldek széles választékával! Gyertek és látogassátok meg a Pálmaházat, a Gödöllői Királyi kertészetet!