Miért ősszel ültessünk fát?

2

A faültetések hagyományos időszakai az őszi lombhullás és az első fagyok közti napok, illetve a tavaszi fagymentes napok és a rügyfakadás közt rendelkezésre álló időtartam. Legyen szó szabadgyökerű gyümölcsfákról vagy földlabdás örökzöldekről: az őszi ültetéssel biztosra mehetünk. Az őszi-téli csapadék beiszapolja a gyökérzetet, így tavasszal hamar beindulhat a vegetáció.

Szabadgyökerű fák esetében az őszi időszak kimondottan kedvező, tudniillik miután a facsemete elhullajtotta leveleit és téli álomba merült, akkor van a legnagyobb esély a megeredésére. Ebben az esetben ugyanis a tél folyamán meggyökeresedett fa tavasszal megújult erővel növekedhet.

A szabadgyökerű fákat minél hamarabb ültessük el, a földlabdásokat viszont 1-2 hétig is tárolhatjuk, ehhez viszont nedvesen kell őket tartani.

Az ültetésnél vegyük figyelembe a csemete lombkorona méretét és legalább egy 1 négyzetméteres gödröt ássunk neki. Az ültetési mélység nagyjából 80 cm legyen, azonban ez fajtánként változhat! Ültetésnél figyeljünk arra, hogy kellően stabil legyen a fa, hogy az erősebb szelek nehogy kifordítsák, de azért ne is fullasszuk meg a földdel a gyökérzetet.

Ültetés után hetente egyszer alaposan locsoljuk meg a fát (télen már ne!), télire pedig nem árt falevelekkel befedni a gyökérzetet. Ha szükséges, egy évig ki is karózhatjuk a fánkat. Ha csapadékos az ősz, akkor nem olyan fontos az állandó öntözés, viszont szárazabb időszakban már az ültetés előtt néhány nappal érdemes megöntözni a talajt.

Az ősz az átültetésre is kiváló alkalmat biztosít. Használjuk ki, hiszen a fák ekkor jóval kevésbé sínylik meg az átköltöztetést, hiszen ilyenkor már nincs sok dolguk, a stresszes időszakokon túl vannak.

Ha megjött a kedved az őszi faültetéshez, látogass el hozzánk a gödöllői Pálmaház Kertészetbe, ahol széles választékkal és szakképzett eladókkal várunk!