Mediterrán hangulat a kertben

2

Az idei július egyet fog jelenteni a Mediterrán hetekkel, legalábbis a Pálmaház Kertészetben. Aki esetleg nem megy idén nyaralni, vagy nem pont a Mediterráneumba, de szeretné megidézni az ottani hangulatot, annak érdemes felkeresnie kertészetünket, ahol ebben a hónapban kiemelt választékkal találod meg a melegebb éghajlatot kedvelő növényeket.

A 2-3 méteresre megnövő leander, vagy babérrózsa meglehetősen fény- és vízigényes növény. Elég jól érzi magát a mi éghajlatunkon is, egyedül télre kell csak melegebb, 5-10 Celsius fokos helyre tennünk, mert a fagyot nem viseli el. Gyönyörű virágai többféle színben is pompázhatnak: vannak fehér, rózsaszín, sárga és piros virágúak is.

A Brazíliából származó murvafürt szintén remekül tartható cserépben vagy dézsában, azonban fontos, hogy a nyári időszakban rendszeresen locsoljuk. Teleltetni szinte bárhol lehet: tarthatjuk a garázsban, a folyosón vagy akár a pincében is. Ez az igen dekoratív növény, világos helyen teleltetve, már április végén virágba borul, és akár futtatható is.

A leanderhez hasonló igényekkel rendelkező kefevirág körkörösen álló porzószálai után kapta nevét, melyek leginkább egy üvegmosó kefére hasonlítanak. A növény ezzel csalogatja magához a beporzó rovarokat. A távoli Ausztráliából származó örökzöld cserje akár fává is fejlődhet, ebben az esetben az 5-6 méteres magasságot is elérheti. Szaporítására az augusztus a legalkalmasabb hónap, ekkor fás dugványokról, homokkal kevert talajban gyökereztethető.

Az eddigiekkel ellentétben a közkedvelt olajfa nem virágaival vagy feltűnő színeivel, hanem lombjával, na meg ízletes termésével segíthet feldobni kertünket, és nyári ételeinket. Az akár 2000 évig is elélő növény dézsában is jól érzi magát, így könnyen díszévé válhat kertünknek is. Mivel csak pár napig bírja a fagypont alatti hőmérsékletet, ezért teleltetéséről gondoskodnunk kell.

Ilyen és ezekhez hasonló, délies hangulatot idéző növények széles választékával várunk július 1. és 30. között Gödöllőn, a Pálmaház Kertészetben. Találkozzunk a Mediterrán Heteken!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/690426374489857/

Mediterrán hetek a Pálmaház Kertészetben