Jó tanácsok szőlő nevelés és metszéshez

2

A szőlő már szinte minden kiskertben megtalálható. A megfigyelések azt mutatják, hogy az ősz közepén (október vége táján), oltványként elültetett szőlő fejlődik a legjobban. Most átvesszük a már kifejlődött szőlők gondozását, metszését.

Amikor eljön a metszés ideje (a nagyobb fagyok elmúltával), kiválasztjuk a legerősebbet az első évben keletkezett vesszőkből és visszametsszük két rügyre, míg a többi vesszőt tőből eltávolítjuk. Ennek köszönhetően fognak a következő évben is erős hajtások nőni. A vegetációs időben keletkezett hajtások közül már kettőt hagyjunk meg és rendszeresen távolítsuk el róluk a hónaljhajtásokat.

Eközben fontos az is, hogy a hajtásokat rögzítsük a karóhoz, hogy függőleges, egyenes törzset kapjunk. A harmadik évben, a már kinevelt vesszők közül, válasszunk ki egyet, mely a törzs szerepét fogja betölteni.

Úgy metsszünk, hogy a tőkék ne legyenek túlterheltek, mert akkor sok lombja lesz a növénynek. Ajánlatos rügyvizsgálattal kezdenünk a metszést; a rügyek épsége alapján kell meghatároznunk a metszés mértékét.

Először is az elszáradt, idősebb fás részeket metsszük le, majd következnek a termőcsapok. Akkor végezzük jól a munkánkat, ha a termőterület minden négyzetméterén 20-30 ép, egészséges rügy marad.

Érdemes ún. váltómetszést alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a kétéves csapon két vessző maradjon, melyek közül a felső állású lesz a termőcsap, amin 4-10 rügyet hagyunk meg, fajtától függően. Az alsó állású lesz az ugarcsap, melyen két rügyet hagyunk meg. A következő évben a le-termett termővesszőt levágjuk, s az ugarcsapon fejlődött két vessző közül a felső lesz a termővessző, míg az alsó az ugarvessző.

A szőlő olyan növény, hogy termését a rügyből előtörő hajtáson hozza. Így egész másképp kell megmetszenünk, mint például a szilvát vagy a barackot. Helyes metszés az, ami biztosítja az elegendő napfényt a szőlő számára, vagyis kellően szellős lesz a növény szerkezete; ezáltal az elengedhetetlen permetezés is hatásosabb lesz.

Ha további kérdésed lenne, vagy bármire szükséged lenne a tavaszi kerti munkához: látogassatok el a Pálmaházba, a Gödöllői Királyi kertészetbe!