Jó tanácsok idősebb, termő gyümölcsfák metszéséhez

2

Végre itt a tavasz! Végre megmetszhetjük gyümölcsfáinkat! Lássuk most régi kedvenceink, a termő gyümölcsfáink metszését! Életciklusuk nagyon hasonlít a miénkhez: náluk is elkülöníthetünk fiatalkort, aranykort és időskort. Ezért a fiatalkori alakító metszés után fokozatosan át kell térnünk a karbantartó metszésre, mellyel a termőegyensúlyt tarthatjuk fönn. A még korosabb fák esetében pedig az ún. ifjító metszést kell alkalmaznunk.

 

A karbantartó metszésnél (ahogy az alakítónál is) figyelemmel kell lennünk a rügyállásra, hiszen az határozza meg a fa növekedésének irányát, ami pedig a fakorona alakját fogja befolyásolni. Érdemes tehát az alsó, illetve kifelé álló rügyre visszavágni a faágakat. Mivel a vessző erőssége is fontos tényező, ezért a gyenge vesszőt rövidre, az erőset pedig hosszúra vágjuk. Ennek köszönhetően a gyenge vesszők erősen, az erősek pedig gyengén fognak hajtani, ami megakadályozza, hogy féloldalas legyen a fa.

 

A metszést időzítsük a fagymentes napokra, de a fagyérzékeny gyümölcsfákét (pl. őszibarack, mandula) rügyfakadás után is elvégezhetjük. Fontos, hogy mindezt éles ollóval tegyük, ugyanis a szétroncsolt ágak igen nehezen gyógyulnak be, s addig is fertőzések, kórokozók részére szolgálhatnak élőhelyül.

 

És most lássunk néhány gyakorlati tudnivalót: először a sűrűsítő, fölfelé és befelé növekvő, egymást keresztező gallyakat metsszük le, majd jöhetnek a hasadt, sérült és elhalt részek. Főleg a külső részét ritkítsuk a koronának, hogy mindegyik része megfelelő fénymennyiséghez jusson. A fa magassági növekedését az oldalelágazásra való visszavágással korlátozhatjuk, ezáltal fog szépen terebélyesedni a gyümölcsfánk.

 

Az almástermésűek (alma, körte, birs, naspolya) meglehetősen jól bírják a metszést, azonban a birs és a naspolya esetében legyünk körültekintőek: a vesszőket ne távolítsuk el, ugyanis azzal a termést is levágnánk. Éppen ezért őket csak ritkítani szabad.

 

A csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszi, kajszi, szilva) valamivel érzékenyebbek a metszésre. Az őszibarackot kivéve ezek a fák kisebb mértékű beavatkozást igényelnek. A héjasok (mandula, mogyoró, dió, gesztenye) elég eltérő igényűek; termőkorban mérsékelt, gyenge ritkítást igényelnek.

 

További tanácsokért és kellékekért fordulj hozzánk bizalommal! Jó metszést és bő termést kívánunk! Látogassanak el a Pálmaházba, a Gödöllői Királyi kertészetbe!